Auto zonder APK verkopen

Bij het verkopen van een auto zal er altijd wel worden gevraagd naar een APK bewijs. Begrijpelijk, want deze geeft aan dat de auto de keuring heeft doorstaan en verder op de openbare weg mag rijden. Ook de veiligheid wordt door de APK keuring gegarandeerd. Een auto verkopen zonder een APK wordt dus knap lastig. Toch zijn er wel wat manieren om je auto zonder APK tegen een voordelige prijs kwijt te raken.

De APK keuring is niet vereist in alle landen

Er is een grote vraag naar auto’s in landen waar een APK keuring niet vereist is. Dat geldt vooral bij landen die buiten de EU liggen. Dat betekent nou niet dat de auto’s worden gedumpt in die landen. Veel auto’s worden APK afgekeurd omdat er soms een klein mankement aan is. Denk maar aan een auto die niet meer voldoet aan de roet normen. Zo een auto is nog altijd veilig voor gebruik op de weg en gaat zeker nog vele jaren mee. Ook is het vaker zo dat de reparatiekosten in zulke landen veel lager uitvallen vanwege de lagere lonen. Wat in ons land dus een dure ingreep zou zijn kan in zo een land relatief goedkoop worden opgelost. Je oude bak is dus wel degelijk wat waard in zo een land. Er zijn speciale opkoopbedrijven die auto’s zonder APK opkopen. Probeer dus altijd eerst een aantal van deze bedrijven te benaderen en er dus een goede prijs voor te krijgen.

Elke auto heeft nou bruikbare onderdelen, ook die zonder APK

Naast export zijn auto’s zonder APK ook lokaal heel goed bruikbaar. Denk maar aan de vele sloperijen die redelijk brood zien in je oude bak. Een auto zonder APK ben je dus heel snel bij zo een bedrijf kwijt. Let er wel op dat de aangeboden prijs wel zo hoog mogelijk is. Het is daarom altijd goed om op de hoogte te zijn van de sterkte punten van je auto. De motor mag dan wel aan revisie toe zijn, maar de versnellingsbak kan wel nog in goede staat verkeren. Ook het gave interieur en strak plaatwerk kan je meenemen in je argumenten voor een goede prijs. Wees daarom ook op de hoogte van de prijzen die er bij de sloperijen gehanteerd worden voor onderdelen. Dit zorgt ervoor dat je veel gerichter kan onderhandelen.

Naast het verkopen van je auto aan een sloperij zijn er altijd wel particulieren die misschien wel bereid zijn de extra investering te doen om de auto door de APK heen te krijgen. Dit kan een liefhebber zijn of gewoon iemand die de benodigde reparatie(s) zelf kan uitvoeren. Vooral monteurs houden ervan om zulke auto’s aan de haak te slaan en dus heel voordelig een goede auto te krijgen.

Het doet dus nooit kwaad om eerst te proberen middels advertenties de auto proberen te verkopen. Je zult er wel wat meer tijd aan kwijt zijn, maar dat heb je er wel graag over voor een hogere prijs. Ook zal je veel individueel moeten onderhandelen met potentiele kopers.

Het verkopen van je auto zonder APK is dus altijd wel mogelijk waarbij je veel meer opties hebt dan je misschien wel had gedacht. Ga er in de eerste plaats er wel voor om hem particulier te verkopen. Mocht dat niet lukken of wil je de wagen gewoon snel kwijt dan zal een sloperij of een opkoopbedrijf dat is gespecialiseerd in de export wel heel graag je auto willen overkopen.