Hoe bereken je de dagwaarde van de auto?

Het hebben van een auto is een luxe, die veel gemakken voor jou kan realiseren. Alleen jammer dat het kopen van een auto, in principe een slechte investering is. De waarde van een auto daalt namelijk iedere keer als je de auto gebruikt of wanneer de auto te lang stilstaat. Vanwege deze reden, is de dagwaarde van een auto het belangrijkste uitgangspunt. Maar waarvoor heb je dagwaarde van een auto nodig en hoe bereken je deze dan eigenlijk? Je leest het allemaal hier in dit artikel!

Wat houdt de dagwaarde van een auto in?

De dagwaarde van een auto, bestaat altijd uit het bedrag van de nieuwwaarde, minus een variabel bedrag dat rekening houdt met verschillende waardevermindering punten. Deze waardeverminderingen kunnen bestaan uit veroudering of slijtage. 

Hoe wordt de dagwaarde van mijn auto berekend?

Om te achterhalen wat de dagwaarde is van een auto, wordt er naar verschillende punten gekeken. Allereerst wordt er gekeken wat de nieuwwaarde is van de auto, vervolgens wordt er achterhaald welk model auto het is, de uitvoering en het bouwjaar van de auto. Andere punten waarnaar gekeken wordt, zijn het kenteken, de APK-status en de datum van de laatste tenaamstelling. Wanneer jij de dagwaarde opvraagt van een auto, krijg je meestal ook informatie over de inruilwaarde en de handelswaarde.

Waarom moet ik de dagwaarde van mijn auto weten?

De dagwaarde van een auto, wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. We zetten ze voor je op een rij:

  • de aankoop
  • de verkoop
  • de verzekering
  • opgelopen schade

Heb jij interesse in het kopen van een auto? Dan doe je er heel verstandig aan, om van te voren eerst de dagwaarde te checken van die auto. Op deze manier weet je zeker wat een auto ongeveer waard is en hoef je niet te vrezen dat je onnodig te veel betaald. 

Ditzelfde geldt ook als jij juist jouw auto wilt verkopen. Door de dagwaarde van de auto te berekenen, weet jij welke verkoopprijs je het beste kunt hanteren.

De dagwaarde van een auto, is ook van belang voor de verzekering. Wanneer je een auto aanschaft, ben je in Nederland verplicht om deze te verzekeren. Zonder autoverzekering, mag je ook niet de weg op. Om te bepalen wat de premie zal worden van de verzekering, wordt er onder andere gekeken naar de dagwaarde van de auto. 

Autoverzekeraars gebruiken de dagwaarde van de auto ook, wanneer er schade is opgelopen. Op basis van de dagwaarde, wordt de schadevergoeding bepaalt. Deze manier wordt ook gehanteerd, wanneer de auto total loss verklaard moet worden.

Hoe bereken je de dagwaarde van de auto?

Je kunt bij verschillende instanties de dagwaarde van de auto laten berekenen. Hierin is het belangrijk dat jij een zo een onafhankelijk mogelijke partij uitkiest. Het kan in de praktijk voorkomen, dat mensen op dit vlak worden bedrogen. Dit komt omdat ze dan de dagwaarde laten berekenen, bij iemand die auto’s koopt, verkoopt of verzekerd. Het is raadzaam om dit online toe doen, bij een partij wiens enige service dit is.