Wat zijn de kosten voor een auto importeren naar Nederland?

Het is lastig om de kosten voor een auto importeren te benoemen, omdat dit van diverse aspecten afhankelijk is. Komt de auto bijvoorbeeld van binnen of van buiten de Europese Unie? Om welk type auto gaat het? Enzovoorts. Het verschil tussen het importeren van een auto binnen of van buiten de Europese Unie kan invloed hebben op de transportkosten, de te betalen BTW en eventuele invoerrechten. Er zijn echter een aantal kostenposten die niet zullen verschillen tussen het importeren van auto’s vanuit landen binnen of buiten de Europese Unie.

De kosten voor de aanschaf van een auto

Allereerst is het belangrijk om naar de aanschafprijs van de te importeren auto te kijken. Is deze prijs lager dan de prijs voor dezelfde auto in Nederland? In welk land wordt de laagste prijs voor de auto gevraagd? Enzovoorts. Wanneer de prijs voor de auto in het buitenland of in Nederland zelf nauwelijks scheelt, is het vanzelfsprekend minder interessant om een auto te importeren. Er komen immers nog transportkosten over de prijs voor de auto zelf heen, waardoor de totale kosten hoger kunnen liggen.

Belasting over de aanschaf van een geïmporteerde auto

Wanneer u een auto uit een land binnen de Europese Unie naar Nederland laat importeren betaalt u doorgaans het belastingtarief wat in het land waar u de auto koopt gerekend wordt. Hierop vormen auto’s die jonger dan 6 maanden zijn of die minder dan 6.000 kilometer gereden hebben een uitzondering. In dit geval kan het voorkomen dat de Belastingdienst u alsnog een naheffing stuurt, waardoor u ook de Nederlandse 21% BTW over de auto moet betalen.