Trekker rijbewijs halen, wat komt erbij kijken?

Sinds 2015 is het verplicht om een T-rijbewijs te hebben als je met een trekker op de openbare weg wilt rijden. Dit is een goede zaak, want een tractor is een groot voertuig dat deelneemt aan het verkeer. Voor ieders veiligheid is het belangrijk dat hier met een verantwoord gevoel en met kennis van de verkeersituaties mee om wordt gegaan.

Hoe oud moet je zijn?

Vanaf het moment dat je 15,5 jaar oud bent mag je je theorie-examen voor je t rijbewijs al halen. Voor de praktijklessen en het praktijk examen moet je 16 zijn. Je hebt dus een theorie examen nodig en een praktijk examen. Voor de theorie van het examen is het handig om lessen te volgen bij bijvoorbeeld je verkeerschool, vaak worden hier theorie cursussen aangeboden en het is zeker aan te raden om deze te volgen. Het theorie examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen waarvan je en 35 goed moet hebben om te slagen. Heb je je theorie examen gehaald dan is dit certificaat 1,5 jaar geldig.

De praktijklessen

Als je je theorie examen hebt gehaald mag je beginnen met de praktijklessen. Hoeveel lessen je nodig hebt ligt eraan hoe snel je het rijden oppikt, dus niet altijd hoeveel ervaring je al met het rijden op een tractor hebt. Je kunt jezelf namelijk gemakkelijk foute gewoontes aanleren tijdens het rijden en deze zijn vaak moeilijk af te leren.

De eigen verklaring

Als je klaar bent om examen te doen wordt en getoetst of je de tractor veilig kunt besturen, en of je deel kunt nemen aan het verkeer. Je moet geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te kunnen rijden. Voordat er examen kan worden aangevraagd moet er een eigen verklaring van gezondheid, een EV, worden ingediend bij het CBR. Het CBR beoordeelt deze verklaring, het kan zo zijn dat het CBR besluit aanvullend onderzoek aan te vragen bij een arts of specialist. Zorg er dus voor dat je deze EV op tijd instuurt zodat je examen geen vertraging oploopt.

Het examen

Tijdens het praktijkexamen worden er getoetst op verschillende onderdelen getoetst.

Het gaat er om of je veilig kunt deelnemen aan het verkeer, je het voertuig goed beheerst. Het is ook zeer belangrijk dat je de verkeersregels op de juiste manier toepast en voldoende rekening houdt met de andere weggebruikers. Het gaat bij het praktijkexamen om het totale plaatje wat de examinator van je krijgt. Rijd je zelfverzekerd, sociaal en verstandig, en hoe reageer je op de verschillende verkeerssituaties. Aan het eind van de rit hoor je direct of je geslaagd of gezakt bent.